ANALYSE – De Amerikaanse centrale bank haalde woensdagavond de rentetrekker niet over, maar zinspeelt erop dat de rente in 2020 wel omlaag gaat. Die toespeling was voldoende om de dollar in beweging te zetten.

Het is lang geleden dat een bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank écht vuurwerk opleverde. In het verleden zette de Federal Reserve financiële markten wel eens op het verkeerde been, door bijvoorbeeld plotseling de rente met een kwart procent te verhogen. Tegenwoordig is dat ondenkbaar. Een dergelijke zet zou de aandelen- en valutamarkten op hun grondvesten doen schudden.

In plaats daarvan is het een spel geworden om de zorgvuldig gekozen woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell zo goed mogelijk te ontcijferen. Deze keer ging alle aandacht uit naar het woordje ‘geduld’. Of eigenlijk het ontbreken daarvan.

Amerikaanse rente omlaag

De Amerikaanse economie staat er volgens Powell best goed voor en de inflatie komt langzaam maar zeker in de buurt van het doelniveau van 2 procent. Daarbij ligt de nadruk overigens wel op langzaam. Voor het lopende jaar voorspelt de centrale bank een inflatie van 1,5 procent tot 1,8 procent.

De Federal Reserve kiest ervoor om de ontwikkelingen af te wachten. Dat is een groot verschil met de vorige bijeenkomst. Toen koos de bank er namelijk voor om de ontwikkelingen met geduld af te wachten. Het weglaten van dat ene woordje zorgde ervoor dat de dollar toch even opveerde – nadat de munt aanvankelijk juist een tik kreeg omdat de verwachte renteverlaging uitbleef.

De Federal Reserve heeft alle reden om een renteverlaging serieus te overwegen. De handelsoorlog met China eist zijn tol op de Amerikaanse industrie-, landbouw- en exportsector. Bovendien nam de Amerikaanse banengroei in mei flink af. In totaal kwamen er 75.000 arbeidsplaatsen bij. Dat is nog niet de helft van de 185.000 waar economen op rekenden.

De officiële lijn van de Fed is dat de rente in de tweede jaarhelft op het huidige niveau blijft. Economen en beleggers denken daar echter anders over. Op de termijnmarkt prijzen handelaren de kans op een renteverlaging vóór het eind van dit jaar in op meer dan 90 procent.

Valutaruzie tussen VS en Europa

De verwachting van Amerikaanse monetaire beleidsmakers is dat een renteverlaging in 2020 wordt gevolgd door een renteverhoging in 2021. Dat is een heel ander vooruitzicht dan het beeld dat ECB-president Mario Draghi schetst. Hij hintte eerder deze week juist op een mogelijke renteverlaging en nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De toespeling van Draghi was tegen het zere been van Amerikaanse president Donald Trump, die de ECB ervan beschuldigde om de euro kunstmatig laag te houden.

Voorlopig is er echter weinig kunstmatigs aan de teleurstellende groei en inflatie in de eurozone. Het is dan ook niet vreemd dat de dollar rond het hoogste punt in twee jaar schommelt tegenover de euro. De echte omslag van een zwakkere dollar komt pas zodra de Fed de rente daadwerkelijk verlaagt.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.